Pizza hemma

4) Att grädda pizzan

Av Uncle Joe - 2011-03-10 08:36


Applicering av pizzatopping samt gräddning -


Nu är det dags att lägga på toppingen och lassa in pizzan i ugnen för gräddning!


- Börja med att ta ut all topping från kylskåpet nån timma före gräddning. Degbollen tas med fördel ut från kylskåpet när den ska pushas ut.


Dags att toppa och grädda; 

    


- Placera bakstenen i ugnens mitt, på ett galler, och sätt på högsta värme (i mitt fall 275 C), över + undervärme. Jag brukar behöva ungefär 30 minuter för att uppnå en jämn och varm temperatur i ugn och baksten. Om man kollar in hur en riktig pizzaugn ser ut, så är det ganska lågt till tak. För att återskapa den rätta miljön, har jag kommit fram till att värmen blir jämnast om jag placerar stenen i mitten. Möjligt att nåt enstaka hack uppåt skulle resultera i bättre resultat, men ingen ugn är väl den andra lik - så det gäller att prova sig fram.


** Pizzaking från kommentarhörnan tipsar om OBH Nordicas Pizzaugn! 


Obs: använd inte grillfunktionen. Det leder till att kanterna blir bruna mycket fortare än botten.

Det känns lite sådär att slösa bort el på att värma upp ugnen i dessa tider men tyvärr måste man göra det om man vill ha bra resultat. Har du har nån som gärna sitter klistrad framför plasmatv:n hemma, kan du stänga av den och spara elen där istället. :) (skojar)


- Jag brukar sträva efter att få en balans i smaken; pizzan ska smaka lite av varje. Den ska inte smaka för mycket av en viss topping.



Föreberedelser :


- Applicera lite mjöl (ca en nypa) över brödspaden och distribuera den jämt över ytan med handens cirkulära rörelser. Detta gör att degen inte fastnar på den.

- Hämta den utpushade degen (drapera den över knogarna/underarmarna)

- Placera degen på brödspaden. Degen kommer att ha en sida som är något mjöligare än den andra. Jag placerar den lite mjöligare sidan nedåt.


* En annan variant är att lägga på ugnspapper på brödspaden som då har en friktionsminskande effekt, precis som mjölet har. Men använd inte ugnspappret i ugnen, dessa klarar typ max 220 grader C.


Toppingen :


- Tomatsåsen : för en 32 cm pizza, nöjer jag mig med ~3 matskedar tomatsås. Annars blir det för blött.

Häll tomatsåsen i mitten av pizzadegen och använd skeden till att distribuera den jämnt ut, med cirkulära rörelser, ca 1 cm innanför kanterna. Distribuerar du tomatsåsen för långt bort från kanten, kommer troligtvis stora luftfickor att ploppa upp just för att det inte finns nån tyngd som tynger ner de tomma ytorna.


Vanligtvis använder jag inte bakplåtspapper, men för demonstrationssyfte kan det vara intressant, t ex om man har en brödspade som har en väldigt sträv yta osv.

  


- Det går att skippa osten! Jag har däremot framgångsrikt uteslutit osten och istället använt sojagrädde i tomatsåsen för att få till en lite krämigare smak. Givetvis kan man också använda olika ostersättare/veganprodukter om man vill. Men utan ost blir faktiskt pizzan mer "ren" i smaken!


  


- Topping : Distribuera toppingen jämnt över ytan. Jag tycker att man ska kunna hålla en slice och vika den utan att allt faller av. Och ja, pizza äter man med ju händerna, gaffel och kniv behövs inte. Om du väljer att använda kniv och gaffel, går du miste du om den viktiga sensationen när en tugga bits och slits av slicen. Petitesser kan det tyckas, men för en äkta pizza-aficionado lämnas inget åt bekvämligheten eller slumpen. ^^


- Sträva efter att placera toppingen ungefär mitt på pizzan när det gäller sådana som tenderar att rulla, som t ex räkor och musslor. Om toppingen hamnar för långt ut mot kanterna, kommer de att åka av pizzan när du sedan transporterar pizzan på bakstenen. Detta behöver du inte tänka på om du använder platt topping t ex slicade champinjoner, tonfisk på burk, pepperonikorv osv.


Nu är det dags att transportera pizzan till den varma bakstenen - the moment of truth.


Om du har haft pizzan direkt på en mjölad brödspade, jucka/vicka lite lätt på den med fram-bakåt rörelser, så att eventuella delar av pizzan som klamrat sig fast under toppingsessionen lossnar.

Här kommer du att märka att det hjälper att ha "rullande" topping mer i mitten på pizzan än jämt fördelade över hela ytan. Denna vicknings-rörelse kan egentligen utföras lite närsomhelst under toppingsessionen. Men tänk på att ju mer du vickar, desto mer kommer degplattan att krympa ihop.


pizza som gräddas:

 



- Har du använt bak/ugnspapper så kan du med fördel hålla fast den (och spaden naturligtvis) när du försöker transportera över pizzan på stenen som står i ugnen. I övrigt används samma teknik som när man har haft enbart lite mjöl på brödspaden.


- Öppna ugnsluckan, och med en korrekt vinkel (inte för brant och inte för plant..kanske runt en 15 graders vinkling) placerar du brödspadens kant på stenen, och med ett snabbt och kort knyck framåt låter pizzan glida ut litegranna så att en liten del av degen "fäster" sig på stenen, och sen med små knyckiga rörelser fram och tillbaka, försöker få över pizzan på stenen (eller plåten).


 


Det krävs lite övning för att lyckas och lite av toppingen kommer säkerligen att hamna på stenen i början. Hamnar toppingen på stenen, få ingen panik, avbryt transportsessionen och försök få bort toppingen som håller på att bränna sig fast på stenen. Bränn dig inte! Värm sedan upp ugnen igen och gör ett nytt försök.

Försök utföra transportmomentet så snabbt som möjligt, annars förlorar ugnen för mycket värme. Ett tips är att öppna ugnsluckan försiktigt istället för att rycka upp den. Värmen behålls lättare då.


- Stäng ugnsluckan och grädda i strax under 6 minuter (gäller om du har en ugn som klarar 275 C).  Efter att jag stängt ugnsluckan, brukar jag sätta på den inbyggda fläkten i några sekunder för att värmedistributionen ska bli så jämn som möjligt.

Du kommer att märka att inom nån halv minut så börjar pizzans kanter att expandera/växa och luftfickor bildas av den ånga och expanderande gaser som finns inuti. Dessa små till mediumstora luftfickor brukar märkas först när man tar en tugga. Det händer att nån enstaka luftficka växer sig större.


* Om olika ugnar - en del ugnar har en väldigt kraftig automatisk "vädringsfunktion" som innebär att luften cirkulerar ganska kraftigt inne i ugnen medans pizzan gräddas. Detta kan i vissa fall leda till att pizzabotten /kanterna blir lite väl torra eftersom den kraftigt cirkulerande luften snor åt sig degens fuktighet och blåser ut luften genom ventilationshålen som då brukar sitta på ugnens utsida i något hörn. På en standardiserad ugn, ska degen kännas lagom seg med bett i, med en något frasig yta. Men om ni får en deg mer åt det krispiga hållet, kan det vara värt att fundera över om er ugn kanske utnyttjar vädringsfunktionen lite för mycket. Då kan ni testa att ha i lite mer vatten i degen, t ex 54-55%.  


Jag har märkt att det uppstår en liten glipa mellan pizzan och stenen när den börjar bli färdiggräddad. Kan vara ett tips att minnas om du glömt hur länge pizzan stått i ugnen.


Botten på en pizza gräddad på en förvärmd ugnssten. Ugnstenen är en väl värd investering.

 

- Pizzans kanter blir efter ca 5 minuter fläckvis lite gyllenbruna och det är ett tecken på att den börjar bli färdig.

Det är sällan så att pizzans alla kanter blir homogent gyllenbruna i en hemmaugn, men de ljusa partierna får trots detta ändå en frasig yta, så du behöver inte sitta och vänta tills alla kanter blivit bruna.

Låter du den ligga i ugnen en längre stund, t ex över 6 minuter så blir botten för frasig och det gillar åtminstone inte jag.


Exempel på undersida:

 

 

- Ta ut pizzan med hjälp av brödspaden och lassa över den på en stor tallrik och låt svalna i nån minut innan du skär upp den. Känner du för det, kan du avsluta med lite torkad oregano som du strör över pizzan.

 

** Johan tipsar om hur man kan servera flera _varma_ pizzor samtidigt (tack för tipset!) :

 

"Vågade inte testa fullt ut att förgrädda alla pizzorna, så jag körde dom två och två. Gräddade först en i ca 5 min för att sen slänga in nästa, när den andra var klar satte jag in den första igen och gjorde under tiden klart den andra. Resultatet blev mycket bra och två varma pizzor kunde serveras samtidigt. Nästa gång ska jag prova förgrädda fler pizzor, hade varit trevligt om man kunde serverat 4 varma pizzor samtidigt."



slicad pizza

   

Servera!  


- Det kan vara till hjälp för jämförelsens skull att ibland köpa en pizza för att inte förlora kontakten med verkligheten. Köp en enkel pizza med en relativt neutral smak hos din favoritpizzeria och observera och studera den med alla dina sinnen. Det finns mycket att upptäcka.


Slices från en pizzeria:

     


- I den mån det är möjligt försöker jag vara objektiv när jag smakar på mina pizzor och jag kan försiktigt påstå att hemmapizzan i smak och konsistens ligger nära en hyfsad genomsnittspizza som man kan köpa. Det som fattas är såklart en lite varmare ugn. Men helhetsintrycket, degen, tomatsåsen och toppingen i övrigt skulle nog inte vara direkt avslöjande om jag utförde ett blindtest.

Min poäng är att det går att göra helt okay pizzor hemma, bara man är beredd att experimentera lite, inhandla lite material, förbereda noggrant, svettas lite, våga misslyckas och så vidare.


Lycka till med hemmabakandet! ^^


[tillvägagångssättet för att baka pitabröd finns längst ner, efter galleriet]


Nedan: en veganpizza med avocadosås

 



Tonfisk och musslor (jag föredrar tonfisk i olja. den med vatten känns lite för torr på en pizza)..hade lite bråttom med toppingen, därav den slarviga ytan!

 


En med räkor, crabsticks, tigerräkor, lite curry och sås.

 

Botten på en gräddad 24 timmars kalljäst pizza (de små ljusa prickarna på botten uppstår när en långkalljäst deg gräddats i ugnen, en 12 timmars deg uppvisade färre prickar än en 24 timmars deg)

  


Lite seafood-style med musslor och krabbsticks:

     


 

Här är förresten första pizzan som gräddades i vår ugn för ett par år sedan.

Gjorde den tillsammas med frugan.

Degreceptet var mysko, smakade mycket jäst, brödkaveln ville inte samarbeta, toppingen blev överentusiastisk både volymässigt och i val. Tror det gick åt en halv burk tomatpuré också. Men känslan av att ha producerat en egen pizza var fin.


   



 

- Pitabröd -

 

Om du vill göra pitabröd, går det utmärkt att använda samma recept som för pizzadegen. Enda skillnaden är att du gör två bollar av 220 gram färdig deg (dvs 140 gram mjöl osv). Kalljäsning sker i ca 24 timmar som för pizzadeg.

Smidigast är nog att göra några degbollar för pizza och använda en av dem för att göra pitabröd. Den färdigjästa degbollen kan då delas i mitten och du får då två st pitabröd.

- Värm upp ugnen med en bakplåt i (fungerar bra för pitabröd), i mitt fall kör jag på med 275 C


- Platta ut degbollarna med handflatan / fingrarna tills de blir ca 1 cm tjocka. Observera att kanterna ska plattas ut, du ska alltså inte forma en kant som på en pizza. Brödkavel kan användas om man vill.


- För över degplattorna på ugnsplåten och grädda i ca 5-6 minuter. Inom nån minut kommer degplattan att expandera kraftigt av ångorna som finns inuti och en stor och fin luftficka kommer att bildas. Du kan vända på pitabrödet efter halva tiden om du vill.

Allteftersom luftfickan växer i storlek, kommer formen påminna om en halvpyst boll. Ibland kan sprickor uppstå av den kraftiga expansionen och då pyser gaserna ut lite (se nedan bild, brödet på höger sida) och brödet blir plattare men fyller dock sin funktion som tänkt:


Efter gräddning:

 


Som en halvpyst fotboll:

 


Skär upp längs kanten tills du är nöjd. Var försiktig när du gör detta då varm ånga kommer att pysa ut när du skär i den.

Fyll håligheten med t ex sallad, kebabkött, dressing.

 


Lite fler pitabilder -


Expansionen:

 

Ersatte olja med smör utan salt. Smaken var hyfsad, men det kändes lite mysko att känna smördoft från en pitabröd.

Pitabrödet nedan är från en hel pizzaboll, dvs ~220g.



Dissekerad pitabröd:

 


Närbild. Lägg märke till glutennätverket som slitits sönder av expansionen.

 


Givetvis kan du använda en hel degboll till att baka en (1) pitabröd. 

 
 
Ingen bild

Anders

22 september 2012 11:57

Mycket bra sida!! Nu är jag så inspirerad att även jag kommer att försöka bli en amatörexpert på pizza:-)

Ska göra en deg omedelbart!

Uncle Joe

25 september 2012 20:46

Roligt att du fann bloggen inspirerande!

 
Ingen bild

Tobias

2 april 2013 02:55

Mycket bra sida. Skummade igenom men blev mycket imponerad och inspirerad. Mycket fina pizzor. Så som jag vill att mina ska bli. Jag ska lusläsa den vid ett senare tillfälle.

Uncle Joe

2 april 2013 18:01

Tack ska du ha. :) Hoppas att du hittar några tips.

 
Ingen bild

Laban

7 april 2013 22:33

Har du nåt särskilt material på bordet där du formar pizzan? På pizzerior är bordet hårt halt och glansigt. Vet att de finns bakbordsmaterial.

Uncle Joe

8 april 2013 12:24

Hej,
Jag använder ett vanligt IKEA matbord som är lackat (med mkt slät yta).
Det optimala vore en marmoryta förstås.

 
Ingen bild

Laban

8 april 2013 21:01

Jobbat på pizzeria tidigare men var aldrig med och gjorde degen däremot formningen. Provade just o gjorde enligt ditt recept och kan verkligen säga att de är skillnad mot när man gör enligt kokboken! Inte alls så där äckligt kladdig och snabbt gick de också. Däremot så har ja ingen termometer samt att min köksvåg inte kan visa decimaler så ja får se hur de blir på tisdag kväll. Med vänlig hälsning, Laban

Uncle Joe

9 april 2013 11:51

Kul att höra lite feedback från folk som jobbat på pizzeria. :)
De flesta pizzerior jag besökt, har degbollarna sett fasta ut, vilket fick mig undra om de klassiska kokboksrecepten verkligen kunde stämma (där de kräver väldiga mängder vatten=kletig och nästan rinnig deg).

Termometer använder jag sällan, brukar känna på vattnet för att se om det är lagom varmt.

Återkom gärna med feedback. :)

 
Ingen bild

Laban

9 april 2013 20:30

Funkade bra att baka ut den på köksbordet, kändes precis som på pizzerian ja jobbade på, jag är väldigt nöjd, de som var svårt var och ta upp bullarna då ja hade dem på plastbricka och inte på stålbricka. Nästa gång ska jag använda mig av koktskinka med mer ost, och prova med pizzasten.
Mvh Laban

Uncle Joe

10 april 2013 12:17

Kul att det gick bra och att du blev nöjd! Ja, bullarna sitter fast som med klister. Skulle tro att en vanlig stekpannespade kan fungera bra. Jag har sett att pizzerior använder hantverkarverktyg/skrapor men det känns lite konstigt att ha en sån i köket.

Ja, testa med sten nästa gång. Blir en helt annan botten med sten, men det vet ju du :)

 
Ingen bild

Andreas

13 april 2013 20:51

Tack för en fantastisk sammanfattning av pizzabagandets konst! Testade för första gången idag och resultatet blev helt perfekt. Alltifrån degen till alla de små tipsen gjorde att jag äntligen kunde lyckas att baka en riktig pizza hemma :) Har köpt en granitsten på K-Rauta och använder IKEAs plåt Drömmar som bakbord samt pizzaspade så det finns inget som säger att man måste köpa dyra verktyg heller för att lyckas.
Mvh
Andreas

Uncle Joe

14 april 2013 10:20

Jättekul att du gillade receptet och bloggen! Ja, jag tror t om att man kan tillverka t ex pizzaspaden själv om man är händig. Det som får kosta lite mer är kanske stenen då eftersom den ska hålla i några år. Min har fungerat bra i åtminstone två års flitigt bakande.

 
Ingen bild

Otto

5 juli 2013 17:20

Agjort en första omgång. Bl a har jag lärt mig hur lite 1,7 g jäst egentligen är - det blev minst 3 g. Dock fungerade kalljäsningen utmärkt - förutom det där med jästen. Gräddningen i nyinköpt klotgrill 57 cm på pizzasten blev inte så bra. Övning ger färdighet.
Sammantaget alla tillkortakommande var det de godaste och bästa pizzorna jag någonsin har gjort.
Närmast har jag till sommarstugan köpt samma Electroluxassistent som ovan. En prcisionsvåg för några hundralappar blir nästa inköp för jästen.
Nu väntar jag bara på tillstånd för ny pizzaövning från chefen. 😎

Uncle Joe

6 juli 2013 09:32

Japp, det är förvånansvärt lite jäst man behöver till t ex 2 degbollar om man ska kalljäsa i 24 h. Hellre lite för lite än för mycket. :-)

Men det är gott att du inte ger upp!

 
Ingen bild

Ulrika

2 augusti 2013 13:24

Glad att jag hittade denna sida :-)
Köpte mig en pizzasten igår och gjorde för första gången en pizzadeg med jäst.
Resultatet blev mycket bättre än mina tidigare försök med bakpulverdeg och gräddning på plåt.
Men inser att jag fortfarande har en lång väg att vandra mot den perfekta pizzan. Det ska bli riktigt roligt och med hjälp av alla dina tips ska det nog gå bra.

Uncle Joe

2 augusti 2013 20:45

Roligt att du hittade hit! :)
Jovisst, träning ger färdighet. Man ska inte ge upp. Lycka till!

 
Ingen bild

Kristin

29 december 2013 20:46

Tack för receptet! Fick en baksten i julklapp-brukar baka en väldans mycket bröd, men nu har jag en känsla av att det kommer bli en hel del pizza framöver. För pizzan blev exceptionellt god! Suveränt med kalljäsning, och en så smidig deg sen : ) Tack!!

Uncle Joe

30 december 2013 16:03

Hej Kristin,
Kul att du upplevde att receptet gav dig något. Ja, har man väl skaffat sig en baksten, blir det gärna frekventa pizzabakningar! Lycka till!

 
Ingen bild

Jessica

7 februari 2014 18:28

Mycket uppskattat inlägg!

Uncle Joe

7 februari 2014 20:06

:-) Hoppas att bakandet går bra!

 
Ingen bild

Simon

21 februari 2014 18:26

Grym sida!
Precis ätit en, gräddad på baksten. Riktigt rolig deg att jobba med. Fick den rund och fin tack vare dina pedagogiska tips. Kanterna blev som de skulle också trots att jag fick höfta lite för jag har inte nån riktig våg, ännu :)

Det enda negativa var att den blev lite blöt i mitten. Hade lagomt med tomatsås tyckte jag, mozzarella, vanlig ost, parmaskinka. Det kanske blev för mycket av mozzarellan eller vad tror du?
Körde 300 grader i cirka 5 min. Kan nog köra 6 minuter också nästa gång.

Som sagt, riktigt bra sida! Tack!

Uncle Joe

22 februari 2014 10:31

Roligt att du gillade sidan och degreceptet!

Jag tror definitivt på att det är din topping i kombination med kanske en skvätt för mkt tomatsås som gör att den färdiga pizzan blir lite väl blöt.

Tomatsåsen ska ju egentligen inte täcka hela pizzabotten så att hela ytan blir röd (om du tänker dig att du "swirlar" den pålagda tomatsåspölen från mitten mot kanterna med skeden, så uppstår det ju en hel del "rondell-liknande vägar" på ytan.

 
Ingen bild

Roger

1 april 2014 20:24

Kanon!
Provat många recept och laborerat lite själv. Kört kalljäsning men förstått nu att det varit på tok för mkt jäst jag använt. Efter några gånger testandes med ditt recept så kan jag bara konstatera: kan nog inte bli bättre. Kör med pizzasten. Gjort inbakad som blev hur bra som helst. Både inbakade och kebabpizzan fick utlåtande " bättre än pizzerians " vanliga pizzan " minst lika bra som pizzerians". Har gjort egen tomatsås jag varit mkt nöjd med förut, men hittade en kryddad version Mutti Pizzasås " parma", som jag va tvungen att testa. Och det va för mej den ultimata såsen. Har läst lite om matsnusket på bla pizzerior och då e det kanon å kunna fixa goda pizzor hemma. Tackar å bockar för ett mkt bra arbete med att fått fram den bästa pizzadegen :-)

En anledning till att göra sin egen pizza: http://www.svt.se/nyheter/sverige/vad-innehaller-din-pizza-egentligen

Uncle Joe

9 april 2014 18:07

Kul att du gillade receptet. :)
Jag har inte testat diverse pizzasås som går att köpa "färdiga".

 
Ingen bild

Andreas

1 juli 2014 16:51

Hej, måste bara fråga var har du hittat den skinkan som du har på någon utav dina bilder? Den påminner nämligen på pizzeriornas skinka.

Uncle Joe

1 juli 2014 20:16

Hej! Tänker du på veganpizzan med avocadosås i galleriet? Det är "skinka" från Astrid och Aporna.

 
Ingen bild

Andreas

1 juli 2014 23:57

Jag måste ha missat att du lade upp bilder på en pizza som var från en pizzeria. Jag har länge undrat över var de köper den pizzaskinkan som de använder.

Uncle Joe

2 juli 2014 11:09

Hej igen,
Tyvärr vet jag inte.

 
Jan Löfgren

Jan Löfgren

6 augusti 2014 12:27

Fantastisk artikel och den ultimata degen. Till och med jag fick den perfekt redan första gången och nu länkar jag till dig varenda gång mina BBQ vänner på bbqlovers och webergrillklubben grupperna på fejjan vill ha tips. Tack för att du delade med dig.

// Janne

http://Ginflyer.chilipeppar.com

Uncle Joe

6 augusti 2014 19:48

Hej Janne,

Mycket roligt att du gillade bloggen och speciellt roligt att du blev nöjd med degen! Tackar och bugar för den trevliga feedbacken. :)

 
Ingen bild

Ole

22 oktober 2014 16:27

Sådan jävla kanonsida alltså! :) Tack för alla tips, ska testa!

Uncle Joe

23 oktober 2014 20:09

Lycka till :)

 
Ingen bild

AndersC

4 november 2014 21:10

Hej! Har kört en del efter dina instruktioner och det går bättre och bättre =). Jag använder dock en pizzasten avsedd för grill (Weber pizzasten). Med den följer en aluminium-bricka man bakar ut degen på och sedan placerar man brickan och pizzan ovanpå stenen. Jag får inte till någon fin färg undertill på degen innan toppingen har hunnit bli färdig och osten börjat bli brun. Är det idé att prova utan alu-plåt eller gör jag något annat fel? Tack för en bra sida! Mvh Anders

Uncle Joe

5 november 2014 16:58

Hej, roligt att du gillade bloggen.

Hur hög temp har du i ugnen?
Testa och kör utan alu-plåten, tror det kanske ändå är den som kanske är boven i dramat fastän alu ska leda värme bra..

 
Ingen bild

AndersC

5 november 2014 19:43

Hej igen! Jag har testat fullt ös (275 grader) samt 250 grader utan att få till nån särskild färg innan toppingen börjar bli väldigt färdig. Nu har jag dock stenen längst ner i ugnen, skall testa att sätta den i mitten nästa gång får vi se. Annars får det bli rakt på stenen även om jag misstänker att det är väldigt meckigt att få degen att landa fint på den =).

Uncle Joe

6 november 2014 10:30

Hej,

Jag tror att du har hittat problemet; testa att placera stenen mitt i ugnen, eventuellt ett hack ovanför mittlinjen så bör det lösa sig med färgen!

Och du använder inte grillfunktionen hoppas jag? Toppingen blir brunare fortare än botten då.

 
Ingen bild

AndersC

6 november 2014 20:19

Hej hej!
Ingen grillfunktion igång! Testar stenen i mitten i helgen så får vi se! =)

 
Madeleine Pizarro

Madeleine Pizarro

14 november 2014 13:23

Tack för en jättebra sida! I mitt fall saknade jag de "svenska" pizzorna så mycket här i Chile, efter att jag flyttat hit, så det var ett självklart val att prova på att göra egna pizzor. De blir nästintill identiska! Och alla som har provat dem här tycker att de blir supergoda. Tack åter igen!

http://maddeichile.blogg.se

Uncle Joe

15 november 2014 08:39

Hej!
Roligt att du hittade bloggen och att du haft glädje av den! Speciellt roligt är det att dina Chilenska vänner gillade pizzorna!

 
Ingen bild

drFred

23 november 2014 13:49

Hej är det någon som vet var man kan köpa vesterviks gräddost? Som privatperson verkar det vara svårt..

 
Ingen bild

Hazze

27 december 2014 13:58

Hej och tack för en grym sida! Har följt dina tips och idéer nu ett tag och det känns som man gör framsteg för varje gång man gör en ny sats deg. Hade nu även tänkt mig på att frysa in degen som du nämner.
Frågan jag har är hur lång tid tar det att tina en deg som kommer direkt ur frysen?
Tacksam för svar och åter igen tack för en grym sida!

Uncle Joe

27 december 2014 15:59

Hej,

Roligt att få höra om dina framsteg! Och kul att du gillade min blogg.

Jag har inte mätt tiden det tar att tina en fryst degklump, men om jag lägger fram en fryst degklump i kylskåpet på morgonen så är den färdig till kvällsmaten. Då har jag ca 7-8 grader i kylskåpet.

 
Ingen bild

Cecilia

6 mars 2015 17:15

Hej!
jag och min familj provade ditt recept förra fredagen. Hittade receptet på en annan blogg, men tack vare google så hittade jag hit. Nu har jag lusläst hela denna sidan och ör djupt imponerad av din pizzaugn ska. Tack för att du delar med dig. Blir pizza ikväll igen :) lätt det bästa receptet jag provat. Ha en fin helg

//Cecilia

Uncle Joe

7 mars 2015 07:48

Hej!
Jätteroligt att ni gillade receptet! :)
Tack för rolig feedback.

 
Ingen bild

Lulle Skumgubbi

14 juli 2015 16:49

bra pitsor

 
Ingen bild

Lulle Skumgubbi

17 juli 2015 08:54

hej, jag gillar dina pitsor men de er lite för brända i grädningen men anars bra :)

fortset med pitsabackning

 
Ingen bild

Nisse

17 juli 2015 23:10

Suverän sida! Har du testat nån gång att göra pizza i grillen, alltså klotgrillen ute, som alternativ till flintasteken :-)

Uncle Joe

18 juli 2015 09:51

Tack för feedback!
Det lockar ibland and testa på grillen men nej, jag har aldrig provat. Har du?

 
Ingen bild

Pizzaking

14 september 2015 19:01

Tack för många goda tips, grymt jobbat!
Jag köpte obhs pizzaugn på nätet för 800. Blev positivt överraskad. Hetare än min varmluftsugn = godare pizzor. Min termometer går bara till 250, och det passerade den snabbt. Dessutom blir den varm på mindre än 20 min. Med sten i vanlig ugn tar det över en timme.

Uncle Joe

16 september 2015 19:53

Tack för de trevliga kommentarerna.
Kul att den nya ugnen blev en succé! Jag antar att gräddtiden förkortas ganska avsevärt också.
Kollade online på ugnen och ja, den ser ju ut att vara perfekt för att baka pizza. Storleken på pizzorna är ju perfekta dessutom. Ska kolla om frugan tillåter mig att köpa en sån. ^^
Tack för tipset! Jag ska lägga upp ditt tips på bloggen.

 
Ingen bild

Göteborgarn

30 september 2015 17:56

Har precis införskaffat mig en rejäl baksten så är sjukt glad att jag hittade hit till din grymma sida! Gjorde precis klart degen och den verkar bli fin!:) Undrar bara vilken typ av ost som du anser blir bäst på pizzan? Tänkte använda mig av Boxholms 38% gräddost och toppa med skivor av buffelmozzarella, vad tror du om det?

Uncle Joe

1 oktober 2015 15:28

Hej,
Roligt att du fann bloggen intressant!

Hoppas att du blir nöjd med din nya sten.

Tyvärr kan jag inte ge några tips vad gäller osten då jag inte längre äter ost. Jag kan dock rekommendera att skippa osten helt och låta toppingens smaker komma till sin fulla rätt.

 
Ingen bild

Pizzaking

1 oktober 2015 19:42

Ang pizzaugnen, kortare grädningstid, ja. Ca 5-6 min, med lite småbrända områden, som det ska vara.dessutom kan man ha den på balkongen och slippa det värsta oset.
Bilder:
http://postimg.org/image/ek0r3clxv
http://postimg.org/image/axqccyq6r
http://postimg.org/image/p84i26vwz
http://postimg.org/image/trc59yoer

Uncle Joe

4 oktober 2015 13:09

Hej,

Det var verkligen fina och typiskt-pizzeria-brända kanter du fick med hjälp av den där ugnen. Blev rätt sugen nu på att skaffa en sån. :-)
Ok, det bildas rätt mycket os kan jag tänka mig så köksfläkten klarar inte av all os då.

 
Ingen bild

Jonas

30 november 2015 22:19

Hej! Vad tror du om att köra två pizzastenar i varmluftsugnen samtidigt?

Uncle Joe

4 december 2015 22:30

Hm... en bra fråga. Jag _tror_ att pizzan som ligger nederst kommer att få tråkiga /ofärdiga kanter.

 
Ingen bild

Niclas

8 januari 2016 18:24

Fantastiskt att se någon som lagt ner så mkt tid på hemmagjord pizza och samtidigt bloggar om det. Jag blev lat idag och köpte degen på pizzerian, man ligger sällan 24 h före i planeringen 😀
Ska hursomhelst prova ditt degrecept nästa gång.
God fortsättning

Uncle Joe

9 januari 2016 10:32

Hejsan,

Kul att du gillade bloggen. Alltid kul när folk säger bu eller bä om innehållet :)
Ja, testa detta med att kalljäsa degen nästa gång. Lycka till!

 
Ingen bild

Daniel

19 januari 2016 11:04

Hej!
Har bakat efter ditt recept otaliga gånger(dock jäsning i rumstemperatur ca 60min) med väldigt lyckat resultat. Nu på senare tid vill dock inte min deg alls samarbeta längre. Känns inte spec torr(har ökat vattenmäng dessutom), men vid utbakningen händer något. Degen börjar torka och spricka? Kanterana sjunker ihop och degen ser frasig ut efter gräddningen. Vad missar jag? Tänker köra vetemjöl spec nästa pizzabak då jah misstänker att kvaliten på kungsörnen svajar lite på senaste. MVH

Uncle Joe

21 januari 2016 10:33

Hej,

Hm, visst har Kungsörnens mjöl blivit allmänt lite torrare? Jag använder lite mer vatten och lite mer olja vilket hjälper till att bibehålla degens smidighet. Testa att öka både vatten och olje % ett par snäpp uppåt.

Om du vill använda vetemjöl spec, måste du använda ännu mera vatten.

 
Ingen bild

Carl-Evert

8 april 2016 02:23

Det här är nog det bästa jag läst i matlagningsväg på mycket länge. Är inne i en pizzaperiod själv just nu och har i princip kommit fram till samma slutsatser ang processen som du så när som på oljan i degen. Men är också ute efter en mera neapolitansk pizza än en svensk :) Har gärna en god olja, flingsalt och vitlök som tillbehör istället.

Uncle Joe

9 april 2016 13:45

Hejsan, roligt att du gillade bloggen! Jättekul att höra. Jag har aldrig testat att baka neapolitan, det krävs ju t ex en mkt varmare ugn. Sen tycker jag att den svenska degen är godast! :-)

 
Ingen bild

Sara

22 april 2016 18:00

Hejsan! Vill verkligen prova detta men hittar ingen farsk jast har i USA. Kan man anvanda torr jast? Mvh,
Sara

Uncle Joe

23 april 2016 13:30

Hej Sara i America!
Har du kollat efter cake yeast? Ska inte vara så ovanligt som jag har förstått det.
Men visst går det att köra med torrjäst också. Jag är inte bevandrad i torrjäst-utbudet i USA men det finns flera olika typer/sorter, active dry yeast, instant dry yeast osv.

 
Ingen bild

Rille

18 maj 2016 19:58

Bästa pizzadegen jag gjort. Så lätt att jobba ut till runda fina pizzor. Och vilken smak!!!!
Tusen tack för detta recept

Uncle Joe

19 maj 2016 16:29

Tjena,

Jag är glad att du gillade receptet!

 
Ingen bild

Hasse

30 mars 2017 13:36

Hej ! och tack för en bra sida. Jätte inspirerande. Har läst den långa versionen men hittar inte någonstans nått kapitel om ost. Har du nån favorit eller info,tankar om ostsorter.

Uncle Joe

2 april 2017 20:55

Hej,
Kul att du gillade bloggen.
Jag kör utan ost, tycker det smakar renare och fräschare utan.

 
Ingen bild

Håkan

28 maj 2017 21:11

Hej!
Prövade receptet och succé direkt, även utan en riktig pizzasten. Tack för ditt gedigna arbete :)
Ditt förslag till tomatsås var även det fantastiskt!
Min fru som jobbat på pizzeria sa att degen var precis som den ska vara, otroligt enkel att arbeta med.
En sak som de gjorde på den pizzerian var att efter gräddning pensla pizzakanten med lite olivolja för att få den finare och för att förbättra smaken.

Uncle Joe

20 juni 2017 17:37

Hej Håkan!
Jätteroligt att du och din fru gillade receptet! Det är speciellt kul att få höra feedback från någon som har jobbat på pizzeria. :)

Tack för tipset angående olivoljan. Ska definitivt testa detta nästa gång!

 
Ingen bild

Mattias

18 juni 2017 22:22

Hej
Jag undrar vilken/vilka ostar du brukar köra på?
Med vänlig hälsning,
Mattias

Uncle Joe

20 juni 2017 17:37

Jag använder inte ost längre. Har kört med riven västgötakloster tidigare.

 
Ingen bild

Mattias

19 juni 2017 07:13

Hej
Vill också passa på att gratulera till en grym sida.
Har du någon gång kört med poolish? Och vad tycker du om det isf? Hade en fråga igår ang osten men såg idag att du skrivit att du kör utan.
Med vänlig hälsning,
Mattias

Uncle Joe

20 juni 2017 17:39

Hej Mattias,
Kul att du gillade sidan! Har inte uppdaterat den på länge, men det är roligt att se folk hitta hit ändå.

Jag har testat poolish för många år sedan, och det tror jag skulle kunna passa om man inte vill kalljäsa.

 
Ingen bild

Jonas

16 september 2017 18:34

En sån jäkla supersida😃 Har bakat pizza några år men läser i din artikel att det finns massor att förbättra. Skall bli sååå spännande. Grillen håller på att värmas upp så nu är det dags för första försöket👍🏻

Uncle Joe

19 december 2017 20:43

Kul att du blev inspirerad! :)

 
Ingen bild

Christian

12 november 2018 23:28

Hej Uncle joe!
Jag uppskattar verkligen informationen du delar med alla oss.
Tussen tack för detta!!

Jag vill fråga om är det värd att köpa en litten pizzaugn för att baka hemma? Eller ska jag köpa en bra pizzasten?

Den här pizzaugn undrar jag om att köpa.

https://www.expondo.se/royal-catering-pizzaugn-1-ugnsvalv-2000-w-1570

Tack på förhand!!

Uncle Joe

19 november 2018 14:42

Hej Christian, tack för feedback! Kul att du gillade receptet.

Oj, den där ugnen var ju episk. 350 grader är ju perfekt. Jag hade lätt köpt en om jag bakade lika ofta som jag gjorde förr! :) Nu kanske det blir ett par tre ggr om året tyvärr.

Jag tycker att man kan komma rätt långt med en betydligt billigare pizzasten men om du bestämmer dig för att testa en sån får du gärna återkomma med recension!

 
Göran Jörgen

Göran Jörgen

3 augusti 2019 02:51

Den som läser detta vittnesmål idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Jag heter Göran Jörgen och är från stockholm, men jag flyttar till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en vacker fru. Något hemskt hände med min familj, jag tappade jobbet och min fru lämnade mitt hus eftersom jag inte kunde ta hand om mig själv och familjen. henne och mina barn vid den tidpunkten. Jag lyckades i nio år, ingen fru stödde mig för att ta hand om barnen. Jag försöker skicka ett testmeddelande till min fru men hon hindrar mig från att prata med henne. Jag försöker prata med hennes vän och hennes familj men jag vet fortfarande att någon kan hjälpa mig och jag har skickat begäran senare till så många företag, men ändå ring inte mig, förrän en trogen dag kommer att jag aldrig kommer att glömma i mitt liv . När jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade alla mina svårigheter och han berättade för mig om en bra man som hjälpte honom att få ett bra jobb på Coca cola-företaget och han berättade för mig att det var en caster-charm, men jag är en person som aldrig tror på trollformler men jag bestämde mig för att försöka och Drosagiede instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra under dessa tre dagar av lunchen. Jag följer alla anvisningar och gör vad han bad mig göra bra. Drosagiede se till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter det underbara arbetet Drosagiede. Min fru ringer till mig med ett okänt nummer och ber om ursäkt och hon sa till mig att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru kommer hem. Och efter två dagar ett företag som jag har skickat mitt tackbrev kallat, nu är jag den föredömliga företagschefen här i USA. Jag rekommenderar att om du har några problem skickar du ett meddelande till detta e-postmeddelande: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 och du kommer att få det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas bort från dig. Jag önskar dig det bästa.

http://gravatar.com/laramicheal

 
Ingen bild

Mats Johansson

28 maj 2021 17:46

Bästa svenska pizzasajten!!! Allt man behöver veta. Vi måste vara tvillingsjälar. Har på egen hand efter många års experimenterande kommit fram till nästan exakt samma recept och metoder som du för att hemma återskapa den perfekta svenska turkpizzan 🙂 Jag finns på typ kokaihop.se under namnet Amatörpizzabagaren. Ett antal år sedan jag lade upp mina recept där, men de är i stort sett oförändrade än idag.

Uncle Joe

17 december 2021 09:21

Wow, faktum är att jag lämnade en kommentar på din sida om pizzarecept - "pizza guy" kallade jag mig då. :-)
Ja, jag slogs också av att våra recept var så snarlika! Kul!

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards